Friday, May 14, 2010

Avaruudesta löytyi aukko

LINKKI

[Kuva: Paul Martinez, Philip Brents]
Euroopan avaruusjärjestö Esan avaruusteleskooppi Herschell on paikantanut aukon avaruudesta. Löydön avulla tutkijat saavat tietoa tähtien syntyprosessista.

Tähdet syntyvät tiheissä pöly- ja kaasupilvissä. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että nuorista tähdistä lähtee tuulia ja suihkuja, joiden avulla tähti pyrkii erottautumaan syntymäpilvestään.

Tavallisesti pöly- ja kaasupilvet ovat niin tiheitä, ettei valo läpäise niitä. Yleensä tällainen pilvi näyttääkin mustalta, koska valo ei pääse sen läpi. Herschel-teleskooopin ”infrapunasilmillä” havaittu tiheä NGC 1999-kaasupilvi poikkesi kuitenkin suuresti aiemmista havainnoista, sillä pilven tilalla onkin tyhjä aukko.

”Tällaista aukkoa ei ole nähty koskaan aiemmin”, hehkuttaa Tom Megeath Yhdysvaltalaisesta Toledon yliopistosta.

Astronomien mukaan aukon on täytynyt syntyä siten, että nuorten tähtien syöksemät kaasusuihkut niiden muodostumisen aikana ovat puhkaisseet NGS 1999:n pöly- ja kaasuvaipan. Myös aukon lähellä sijaitseva tähti on saattanut säteilyllään avata aukkoa.

Tähtien syntyprosessin tapahtumaketju on yhä epäselvä, mutta uudet havainnot antavat aiempaa paremman käsityksen siitä, miten syntyvät tähdet erkanevat syntypilvistään.

Herschel ja Planck -teleskoopit kuvaavat maailmankaikkeutta, kuvausvälineenä radio- ja infrapuna-aallot, jotka tunkeutuvat myös pölyn ja sumun läpi paljastaen monia silmälle näkymättömiä kohteita.




Planck tunnistaa kohteet ja infrapunateleskooppi Herschel selvittää niiden rakenteen tarkemmin. Satelliiteissa on myös suomalaistekniikkaa.

No comments:

Post a Comment